Przepisy kulinarne

Tłusty czwartek – skąd pochodzi ta tradycja? + przepis

Wielu z was może nie znać historii jedzenia pączków Już spieszę z odpowiedzią! Niżej przedstawiam też mój przepis na pączki :).

Jakie jest pochodzenie przysmaku wszystkich łasuchów?

Pierwsze pączki powstawały już w starożytnym Rzymie. Podawane były podczas ucztowania z okazji nadejścia wiosny wraz z innymi tłustymi potrawami. Tamtejsze pączki wyrabiane były z ciasta chlebowego, nadziewane boczkiem bądź słoniną.

W Polsce pierwsze pączki były smażone na smalcu. Gościły na stołach w towarzystwie mięs oraz były zagryzką do alkoholu. Z czasem smakołyk zaczęto podawać na słodko. Niektóre z pączków nadziewano orzeszkiem lub migdałem. Wierzono, że osoba, która trafi na ten dodatek, może spodziewać się szczęścia i dostatku. 

Skąd wiadomo, kiedy wypada tłusty czwartek?

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Zasada ustalania daty jest jednak niezmienna – święto wypada 52 dni przed Wielkanocą. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym roku dzień pączka przypada w czwartek 11 lutego.

Przepis na pączki 

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła lub margaryny 
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu, wódki lub rumu

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła
  • 1 – 1,5 litra oleju do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Zaczyn
  1. Roztopić masło lub margarynę.
  2. Ubijać żółtka, jajko i resztę cukru przez ok. 10 minut.
  1. Do dużej miski dodać resztę mąki, wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną. Podczas wyrabiania dodawać roztopione masło. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić (nie dodawać więcej mąki mimo lepiącego się ciasta.)
  1. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 40 – 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  2. Obficie posypać blat mąką. Ciasto  rozwałkować na grubość ok. 1  cm. Wykrawać z niego krążki
  1. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  1. Zlepione pączki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Smażyć partiami w dużym garnku na oleju rozgrzanym do ok. 175°C po ok. 2 minuty z każdej strony.
  1. Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
  2. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Autor: Izabela Szymańska

Mikołajki

6 Grudnia, jeden z ulubionych dni w roku każdego z nas, z tej okazji ekipa Posted chciałaby Wam wszystkim życzyć wesołych i zdrowych mikołajek 🎅 Również mamy dla Was mały prezent🎁 Przepis na muffinki!🧁

Składniki:

100g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
150ml wody gazowanej
100ml oleju
150g waszej ulubionej posiekanej czekolady

Czas na przygotowanie
1. W jednej misce wymieszać wodę, jajka, olej, w drugiej proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę
2. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia ich składników, na końcu delikatnie wmieszać czekoladę
3. Formę na muffinki wyłóż papilotami, po czym wlej do nich ciasto
4. Muffinki wsadź do rozgrzanego na 180⁰ piekarnika i piecz przez około 30 minut ( grzałka góra-dół)
5. Po wyciągnięciu zostaw do wystygnięcia
6. SMACZNEGO

 

Dzień św. Marcina

11 listopada oprócz Święta Odzyskania Niepodległości obchodzimy także Dzień św. Marcina. Piekarnie są w ten dzień pełne świętomarcińskich rogalików.  

Kim był św. Marcin? 

Św. Marcin był biskupem. Urodził się prawdopodobnie w 317 roku w Sabarii, dawnej prowincji rzymskiej (aktualnie: Węgry). 

Ojciec św. Marcina był trybunem rzymskim, przez co nie chciał się zgodzić na chrzest syna. Dlatego św. Marcin został ochrzczony dopiero w 339 r. Ponieważ obowiązkiem chłopców było przystąpienie do wojska, święty musiał dołączyć do jednej z armii. Po chrzcie jednak zdecydował opuścić wojsko, gdyż było to związane z zabijaniem ludzi, co nie przystoi chrześcijaninowi. 

Jego dowódca rozzłościł się i aresztował przyszłego świętego. Marcin poprosił wtedy, by mógł iść w najbliższej bitwie w pierwszej linii frontu, a jego bronią miał być krzyż. Następnego dnia Germanie, na których szło wojsko, poprosili o pokój. 

Po tym wydarzeniu, Marcinowi pozwolono odejść z wojska. Wyjechał na Węgry do rodziców. Doprowadził do ich nawrócenia. Później wyjechał do Francji i został mnichem, a następnie podstępem zaciągnięty przez mieszkańców do miasta, został biskupem.  

Skąd wzięła się tradycja pieczenia gęsi  

Legenda głosi, że gdy Marcinowi chciano nadać sakrę biskupią, ten ukrył się przed wysłannikiem papieża. Jego kryjówkę zdradziła swoim gęganiem gęś. Dlatego piecze się ją w dniu tego święta. Zwyczaj ten, jest najbardziej rozpowszechniony w Wielkopolsce. Stąd też jest znane przysłowie: ,,Na Świętego Marcina dobra gęsina”. 

Dlaczego piecze się akurat rogale? 

Legenda głosi, że kiedy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań, jego koń zgubił podkowę. Znalazł ją jeden z miejscowych piekarzy. Zachwyciwszy się jej wyglądem, postanowił piec pieczywo w tym kształcie, nazwane później na cześć świętego. 

 

Przepis na rogaliki 

Składniki: 

Ciasto: 

– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 

– 1/4 szklanki mleka 

– 65g masła 

– 60g margaryny 

– 50g drożdży  

– 1 jajko 

– 1 łyżka cukru 

– szczypta soli 

 

Nadzienie do rogalików: 

– 30 dag białego maku 

– 10 dag masy marcepanowej 

34 szklanki cukru pudru 

– 10 dag orzechów włoskich 

– 10 dag prażonych migdałów 

– 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 

– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

– kilka biszkoptów drobno pokruszonych 

 

Ponadto: 

– białko z 1 jajka 

– migdały do dekoracji 

– lukier (kubek cukru pudru, połowa soku z cytryny, mleko 1∕3 kubka) 

 

Sposób przyrządzania: 

Ciasto: 

  1. Drożdże pokruszyć i dodać do mleka rozmieszanego z cukrem. 
  2.  Mąkę przesiać, połączyć z tłuszczem, jajkiem i rozpuszczonymi drożdżami. 
  3. Ciasto zagnieść (w razie potrzeby podsypywać mąką, żeby się nie kleiło) i wstawić do lodówki na godzinę. 

Nadzienie: 

  1. Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie razem z migdałami. 
  2. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać. Dodać śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna ani zbyt twarda – reguluje się jej konsystencję, dodając stopniowo śmietanę. 

Rogaliki z nadzieniem: 

  1. Ciasto rozwałkować, pokroić na trójkąty. Uformować rogaliki, wkładając do środka łyżeczkę nadzienia.
  2. Posmarować białkiem, posypać pokruszonymi migdałami i piec w temp. 180°C
  3. ok. 10-15 min (do zarumienienia). 
  4. Polać lukrem (według uznania). 

 

I gotowe! Smacznego 😊 

 

 

     Wiktoria Rogala 

 

Kruche babeczki z jabłkami

Jak wszyscy dobrze wiemy, od pewnego czasu w Polsce i na świecie istnieje zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia u nas wirusa zalecane jest, abyśmy pozostali w domach. Nie chodzimy do szkoły, zatem mamy sporo wolnego czasu, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich może być doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych.

Jeśli brakuje Wam już przepisów na pyszności, to świetnie trafiliście, gdyż mam idealny przepis na przepyszne kruche babeczki z jabłkami. Robi się je w ekspresowym tempie i, co najważniejsze, bez konieczności wizyty w sklepie, ponieważ wszystkie składniki na pewno macie już w domu 🙂 

Przygotowanie:

Do miski dodajemy:

  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • cukier waniliowy,

które ubijamy mikserem na gęstą pianę. Następnie powoli dolewamy:

  • 200 g roztopionego, przestudzonego masła
  • i mieszamy.

Odkładamy mikser i do tej samej miski przesiewamy:

  • 480 g mąki,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Mieszamy łyżką aż do połączenia składników na jednolitą masę. Na koniec dodajemy:

  • 2 jabłka (pokrojone w drobną kosteczkę),
  • cynamon (według uznania).

Całość mieszamy łyżką. Na blasze rozkładamy foremki do babeczek (ok. 20 sztuk) i uzupełniamy je łyżką ciasta. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°. Babeczki pieczemy około 20 minut (powinny być delikatnie rumiane). Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂 

Autor: Jessica Młocek

Korekta: Renata Łabędź

Słodka propozycja na tłusty czwartek

Tłusty czwartek – dzień, który dla wielu osób jest ulubionym świętem, gdyż tego dnia możemy objadać się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Z tej okazji mamy dla Was bardzo prosty przepis na oponki. Nie są one zrobione z ciasta drożdżowego, lecz z dodatkiem twarogu.

Składniki:

 

  • 500 g półtłustego twarogu (może być zmielony),
  • 3 szklanki mąki pszennej
    (jeśli ciasto dalej będzie się kleić, wystarczy dosypać trochę mąki),
  • jedno całe jajko i dwa żółtka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru
    waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, przesiewamy mąkę i zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i nie będzie się kleiło.

Następnie całość rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt oponki przy pomocy szklanki i kieliszka.

Oponki smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Całość posypujemy cukrem pudrem według uznania. Smacznego! 🙂

Autor przepisu: Jessica Młocek

Fotografie: Jan Olejarz

Korekta: Renata Łabędź