Kruche babeczki z jabłkami

Jak wszyscy dobrze wiemy, od pewnego czasu w Polsce i na świecie istnieje zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia u nas wirusa zalecane jest, abyśmy pozostali w domach. Nie chodzimy do szkoły, zatem mamy sporo wolnego czasu, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich może być doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych.

Jeśli brakuje Wam już przepisów na pyszności, to świetnie trafiliście, gdyż mam idealny przepis na przepyszne kruche babeczki z jabłkami. Robi się je w ekspresowym tempie i, co najważniejsze, bez konieczności wizyty w sklepie, ponieważ wszystkie składniki na pewno macie już w domu 🙂 

Przygotowanie:

Do miski dodajemy:

  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • cukier waniliowy,

które ubijamy mikserem na gęstą pianę. Następnie powoli dolewamy:

  • 200 g roztopionego, przestudzonego masła
  • i mieszamy.

Odkładamy mikser i do tej samej miski przesiewamy:

  • 480 g mąki,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Mieszamy łyżką aż do połączenia składników na jednolitą masę. Na koniec dodajemy:

  • 2 jabłka (pokrojone w drobną kosteczkę),
  • cynamon (według uznania).

Całość mieszamy łyżką. Na blasze rozkładamy foremki do babeczek (ok. 20 sztuk) i uzupełniamy je łyżką ciasta. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°. Babeczki pieczemy około 20 minut (powinny być delikatnie rumiane). Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂 

Autor: Jessica Młocek

Korekta: Renata Łabędź

Posted in Artykuły, Przepisy kulinarne.