Artykuły

WARSZTATY POSTED

 

Warsztaty Posted odbyły się 19 stycznia br. i polegały na udoskonaleniu naszych prac, integracji i super zabawie. Podczas szkolenia utworzyliśmy dla naszych czytelników, a także obserwatorów wiele ciekawych artykułów i zdjęć, co zobaczycie za jakiś czas! 

Redakcja podzieliła się na dwie grupy: multimedialną i dziennikarską. 

Grupa dziennikarska zajęła się tematem pisania lepszych artykułów. Wymyślaliśmy ciekawe tematy dla naszych czytelników, a efektem tego będą trzy artykuły na temat przydatnych elementów w szkole, szkolnych ścian i szkolnej biblioteki. Zaczęliśmy tworzyć, chodziliśmy po zakamarkach szkoły, odkrywaliśmy nieznane nam pomieszczenia, a fotoreporterzy udokumentowali całą pracę. 

Grupa multimedialna zaś najpierw w teorii poznała lepsze metody wykonywania zdjęć, a później w praktyce fotografowie dokumentowali ważne elementy w szkole dla grupy dziennikarskiej. W trakcie szkolenia był też czas na śniadanie, grupa przejęła na ten czas pokój nauczycielski! A na koniec naszego spotkania redakcja utworzyła postedowego instagrama, gdzie serdecznie zapraszamy!

Podczas szkolenia poznaliśmy tajniki pisania artykułów i robienia zdjęć. Warsztaty pomogły nam zdobyć potrzebną wiedzę, aby nasza praca była ciekawsza i znalazła duże zainteresowanie wśród uczniów naszej szkoły i nie tylko…

 

A tutaj zdjęcia od naszych fotoreporterów:

 

Julia Żabicka

Nowa era szkolnych ścian

Wbrew pozorom szkolne ściany mogą, a nawet powinny, być źródłem inspiracji. Warto, żeby epoka monotonnych dekoracji i nieinteresujących gazetek odeszła w niepamięć, zastąpiona przez treści przykuwające uwagę uczniów.

 

Ukłon za wartościowe spożytkowanie przestrzeni kierujemy w stronę m.in.:

  • reprodukcji znanych obrazów zdobiących korytarz na piętrze,
  • tablic matematycznych w klasie 109,
  • graficznych plakatów i naszych prac w klasie 103,
  • roślin,
  • tablicy ogłoszeń przy sekretariacie

Jakie są nasze pomysły na uatrakcyjnienie szkolnych ścian? Proponujemy:

  • gazetki ciekawe graficznie (wyraźne ilustracje, duży rozmiar tekstu, różnorodne tematy),
  • regularną zmianę dekoracji (są w szkole gazetki, które wiszą wieeele lat),
  • ścianę inspiracji, na której moglibyśmy zamieszczać swoje wiadomości (np. z farby tablicowej lub na wielkiej tablicy korkowej),
  • nowoczesne grafiki pobudzające kreatywność,
  • zamieszczanie aktualnych informacji o szkole, 
  • mural stworzony przez szkolnych artystów.

Podsumowując, to właśnie nowoczesne i atrakcyjne wizualnie treści byłyby dla nas inspirujące i pobudzały kreatywność.

Międzynarodowy Dzień Herbaty

15 grudnia Międzynarodowym Dniem Herbaty. 

Herbata jest drugim napojem, pod względem spożycia, na świecie. Istnieje jej wiele odmian, z których każda ma inny smak i właściwości. Celem Dnia Herbaty nie jest promocja jej zakupu samego w sobie, ale zwiększenie świadomego spożycia, aspektów ekonomicznych, kulturalnych i wartości środowiskowych herbaty dla społeczności wystawionych na biedę, braki żywności i niedożywienie. Święto pochodzi z krajów, które produkują herbatę: Bangladeszu, Nepalu, Wietnamu, Indonezji, Kenii, Malawi, Malezji, Ugandy, Indii i Tanzanii.

DWA DNI HERBATY W JEDNYM ROKU

ONZ zmieniło w 2019r. termin obchodów tego święta na 21 maja. Jednak wielu ludzi obchodzi Międzynarodowy Dzień Herbaty 15 grudnia z przyzwyczajenia lub niewiedzy.

HISTORIA HERBATY

Pierwsze święto herbaty odbyło się w Nowym Delhi 15 grudnia 2005 roku. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia. Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej.

Legenda głosi, iż zwyczaj picia herbaty sięga aż 2737 roku p.n.e. – to właśnie wtedy cesarz Shennong przypadkowo odkrył napój, który można otrzymać, wrzucając liście krzewu herbacianego do gorącej wody. Na naszym kontynencie herbata pojawiła się znacznie później. Rosjanie trafili na nią dopiero w pierwszej połowie XVI wieku. Do Polski zaś dotarła w 1664 roku. Nasi przodkowie na początku traktowali herbatę przede wszystkim jako lekarstwo, jednak z czasem przekonano się do spożywania jej dla przyjemności.

Najpopularniejszymi herbatami są:

-czarna,

-zielona,

-czerwona,

-biała,

-herbaty ziołowe i owocowe,

-yerba mate,

-rooibos,

-oolong, czyli herbata niebieska 

Przyjmuje się, że poszczególne rodzaje herbaty należy przyrządzać określonymi metodami – tylko wtedy będziemy mogli cieszyć się jej pełnymi właściwościami. Czarną herbatę należy parzyć wrzątkiem o temperaturze 100 stopni. Czas przygotowywania to ok. 3-5 min. Biała herbata powinna być parzona w temperaturze 85 stopni, przez ok. 5-7 min. Z kolei zieloną herbatę parzy się w temperaturze 60-80 stopni, przez maksymalnie 3 min – po dłuższym czasie stanie się ona gorzka. Liście białej i zielonej herbaty można parzyć trzykrotnie.

HERBATA I PANDA- CO MAJĄ WSPÓLNEGO?

Najbardziej niespotykaną herbata jest herbata żółta, produkowana w ilości kilkudziesięciu kilogramów rocznie. Pochodzi z Chin i ma bardzo skomplikowany sposób produkcji. Zebrane listki są poddane fermentacji, następnie prażeniu, zwijaniu i suszeniu. Podobno taka metoda nadaje jej bardzo delikatny smak.

A najdroższą herbatą świata jest herbata zielona, Panda Dung Tea. Wytwarzana jest tylko w górach chińskiej prowincji. W produkcję jest zamieszana panda, a dokładnie jej… odchody. To właśnie one są nawozem dla krzewów herbaty. Przez ten nietypowy sposób produkcji cena 50 g herbaty to aż 3500 dolarów.

WŁAŚCIWOŚCI 

Herbata ma nie tylko smakować, ale przede wszystkim pozytywnie wpływać na ludzki organizm. Adaptogeny zawarte w herbacie – wspomagają odporność organizmu na stres, niepokój i wyczerpanie.

Pijąc herbatę w dzień jej święta, skupiaj się nie tylko na jej smaku, ale też tradycji 

i historii. Pomyśl, z jakiego kraju pochodzi, wyobraź sobie plantację, na której rosła 

i ludzi, którzy ją zbierali. Odwiedź sklep z herbatami i poszukaj mieszanek, których wcześniej nie próbowałeś. Każda z nich swoim zapachem przynosi skojarzenia z innymi kontynentami i kulturami.

Julia Żabicka 

Praktyki zagraniczne

Końca dobiegły zagraniczne praktyki klas 3 po gimnazjum i maturzystów. Spędzaliśmy je w portugalskiej Bradze i Lizbonie oraz hiszpańskiej Maladze.
Oprócz nauki i pracy w firmach, mieliśmy okazję pozwiedzać okoliczne miasta, a także bliżej poznać kulturę południowych krajów.
BRAGA
Z miejsc, które najbardziej zapadły nam w pamięć jest bez dwóch zdań Porto. Jest to piękne, urokliwe miasto nad oceanem. Miło wspominamy też mecz piłkarski w Bradze, rozgrywany na niepowtarzalnym stadionie opartym na skale. Podczas miesięcznego pobytu, mieliśmy możliwość zwiedzić również Fatimę, Lizbonę, Viana do Castelo i Guimarães.
LIZBONA
Mieliśmy okazję zobaczyć Castelo de São Jorge. Następnym miejscem było miasteczko Óbidos otoczone murem. Przecudownym miejscem przepełnionym zielenią okazało się Sintra – Cascais Natural Park. Zwiedziliśmy też stadion Benfica wraz z muzeum i oceanarium. Byliśmy również na najdalej wysuniętym na zachód przylądku Europy czyli Cabo da Roca.
MALAGA
Mieliśmy okazję odwiedzić najbardziej orientalne miasto w Hiszpanii – Grenadę. Oprócz tego w samym centrum Malagi najbardziej przypadło nam do gustu CAC Museum oraz Muzeum Picassa, które było obowiązkowym punktem na naszej liście. To właśnie w Maladze urodził się i mieszkał słynny malarz. Z Punktu Widokowego Gibralfaro rozpościerał się krajobraz na całą Malagę, która wygląda równie przepięknie za dnia, jak i w nocy. Mieliśmy również ogromne szczęście, ponieważ podczas naszego pobytu w Maladze odbyła się widowiskowa procesja z okazji stulecia Agrupación de Cofradías de la Semana Santa, która trwała do późnych godzin nocnych

Jessica Młocek, Karolina Grochowska, Agata Kostecka

Jesienna depresja, czyli brak światła słonecznego?

Depresja sezonowa (SAD – seasonal affective disorder, czyli sezonowe zaburzenie afektywne) od kilku lat jest nasilającym się zaburzeniem psychicznym, które pojawia się jesienią i zimą, natomiast ustępuje wiosną oraz latem.

Skoro zdarza się coraz częściej, dlaczego tak rzadko o niej mówimy?

 Najczęściej dotyka młodych ludzi, prowadzących aktywne życie społeczne, szkolne bądź zawodowe. Objawy często uniemożliwiają zwykłe funkcjonowanie. Mogą występować codziennie albo prawie codziennie i trwają przez co najmniej dwa tygodnie. Co więcej, powtarzają się przez minimum dwa lata.

  

  Przede wszystkim występuje w krajach na północy kuli ziemskiej. Dlaczego tak się dzieje? Niewystarczająca ilość światła słonecznego w okresie jesienno – zimowym powoduje zwiększenie wydzielania melatoniny, czyli hormonu snu, przez co stajemy się senni i zmęczeni. Również zmniejsza się ilość serotoniny odpowiedzialnej za dobry nastrój, która nazywana jest „hormonem szczęścia”. Poza tym reguluje apetyt, odczuwanie bólu, sen, procesy uczenia się i zapamiętywania. Do tego zaburzenia przyczynia się również obniżona temperatura w tym sezonie. 

Podatność na depresję sezonową jest kwestią indywidualną, ponieważ zależy od wrażliwości danej osoby czy stresujących wydarzeń (np. problemy w szkole lub  w życiu osobistym), ale także może być przekazywana genetycznie. 

Na ogół nie zdajemy sobie sprawy albo nie dopuszczamy do siebie myśli, że jesteśmy chorzy, myśląc, iż zły nastrój oraz samopoczucie jest spowodowane przez kłopoty w domu, szkole lub z rówieśnikami.

  

  Najczęstsze objawy:

  • uczucie pustki, smutku, niepokoju
  • przemęczenie
  • senność
  • trudność z porannym wstawaniem
  • problemy ze snem
  • zwiększony apetyt
  • nadmierna drażliwość
  • brak radości z drobnych, codziennych zdarzeń
  • poczucie beznadziejności
  • problemy z pamięcią i koncentracją
  •  zobojętnienie
  • problemy z wykonywaniem codziennych czynności
  • niechęć do udzielania się w społeczeństwie
  • myśli samobójcze

  Warto jednak pamiętać, że na podstawie podanych objawów nie powinno diagnozować się samemu. Należy skorzystać z pomocy psychologa, bądź pedagoga, ponieważ powyższe objawy mogą również wskazywać na inne dolegliwości, choroby i zaburzenia.

  W radzeniu sobie z jesienną depresją pomagać może unikanie stresu (wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe i zależne od nas), nieobciążanie się zbyt wieloma obowiązkami, stosowanie zdrowej diety, szczególnie bogatej w magnez i witaminy z grupy B, dbanie o swoje samopoczucie oraz dobrą kondycję. Warto wybrać się na spacer w słoneczny dzień, regularnie ćwiczyć oraz dbać o relacje z innymi i nie unikać kontaktów z ludźmi.

  Można zauważyć, że dla dużej liczby osób depresja, nie tylko ta sezonowa, jest tematem tabu, lecz niesłusznie. Nie powinniśmy bać się o niej mówić, a tym bardziej nie powinniśmy proszenia o wsparcie uważać za wstyd. Co ważne, korzystanie z pomocy psychologa lub pedagoga też nie powinno być tematem, którego wolimy unikać.

Lena Czepulonis