Międzynarodowy Dzień Herbaty

15 grudnia Międzynarodowym Dniem Herbaty. 

Herbata jest drugim napojem, pod względem spożycia, na świecie. Istnieje jej wiele odmian, z których każda ma inny smak i właściwości. Celem Dnia Herbaty nie jest promocja jej zakupu samego w sobie, ale zwiększenie świadomego spożycia, aspektów ekonomicznych, kulturalnych i wartości środowiskowych herbaty dla społeczności wystawionych na biedę, braki żywności i niedożywienie. Święto pochodzi z krajów, które produkują herbatę: Bangladeszu, Nepalu, Wietnamu, Indonezji, Kenii, Malawi, Malezji, Ugandy, Indii i Tanzanii.

DWA DNI HERBATY W JEDNYM ROKU

ONZ zmieniło w 2019r. termin obchodów tego święta na 21 maja. Jednak wielu ludzi obchodzi Międzynarodowy Dzień Herbaty 15 grudnia z przyzwyczajenia lub niewiedzy.

HISTORIA HERBATY

Pierwsze święto herbaty odbyło się w Nowym Delhi 15 grudnia 2005 roku. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia. Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej.

Legenda głosi, iż zwyczaj picia herbaty sięga aż 2737 roku p.n.e. – to właśnie wtedy cesarz Shennong przypadkowo odkrył napój, który można otrzymać, wrzucając liście krzewu herbacianego do gorącej wody. Na naszym kontynencie herbata pojawiła się znacznie później. Rosjanie trafili na nią dopiero w pierwszej połowie XVI wieku. Do Polski zaś dotarła w 1664 roku. Nasi przodkowie na początku traktowali herbatę przede wszystkim jako lekarstwo, jednak z czasem przekonano się do spożywania jej dla przyjemności.

Najpopularniejszymi herbatami są:

-czarna,

-zielona,

-czerwona,

-biała,

-herbaty ziołowe i owocowe,

-yerba mate,

-rooibos,

-oolong, czyli herbata niebieska 

Przyjmuje się, że poszczególne rodzaje herbaty należy przyrządzać określonymi metodami – tylko wtedy będziemy mogli cieszyć się jej pełnymi właściwościami. Czarną herbatę należy parzyć wrzątkiem o temperaturze 100 stopni. Czas przygotowywania to ok. 3-5 min. Biała herbata powinna być parzona w temperaturze 85 stopni, przez ok. 5-7 min. Z kolei zieloną herbatę parzy się w temperaturze 60-80 stopni, przez maksymalnie 3 min – po dłuższym czasie stanie się ona gorzka. Liście białej i zielonej herbaty można parzyć trzykrotnie.

HERBATA I PANDA- CO MAJĄ WSPÓLNEGO?

Najbardziej niespotykaną herbata jest herbata żółta, produkowana w ilości kilkudziesięciu kilogramów rocznie. Pochodzi z Chin i ma bardzo skomplikowany sposób produkcji. Zebrane listki są poddane fermentacji, następnie prażeniu, zwijaniu i suszeniu. Podobno taka metoda nadaje jej bardzo delikatny smak.

A najdroższą herbatą świata jest herbata zielona, Panda Dung Tea. Wytwarzana jest tylko w górach chińskiej prowincji. W produkcję jest zamieszana panda, a dokładnie jej… odchody. To właśnie one są nawozem dla krzewów herbaty. Przez ten nietypowy sposób produkcji cena 50 g herbaty to aż 3500 dolarów.

WŁAŚCIWOŚCI 

Herbata ma nie tylko smakować, ale przede wszystkim pozytywnie wpływać na ludzki organizm. Adaptogeny zawarte w herbacie – wspomagają odporność organizmu na stres, niepokój i wyczerpanie.

Pijąc herbatę w dzień jej święta, skupiaj się nie tylko na jej smaku, ale też tradycji 

i historii. Pomyśl, z jakiego kraju pochodzi, wyobraź sobie plantację, na której rosła 

i ludzi, którzy ją zbierali. Odwiedź sklep z herbatami i poszukaj mieszanek, których wcześniej nie próbowałeś. Każda z nich swoim zapachem przynosi skojarzenia z innymi kontynentami i kulturami.

Julia Żabicka 

Posted in Artykuły.