Tłusty czwartek – skąd pochodzi ta tradycja? + przepis

Wielu z was może nie znać historii jedzenia pączków Już spieszę z odpowiedzią! Niżej przedstawiam też mój przepis na pączki :).

Jakie jest pochodzenie przysmaku wszystkich łasuchów?

Pierwsze pączki powstawały już w starożytnym Rzymie. Podawane były podczas ucztowania z okazji nadejścia wiosny wraz z innymi tłustymi potrawami. Tamtejsze pączki wyrabiane były z ciasta chlebowego, nadziewane boczkiem bądź słoniną.

W Polsce pierwsze pączki były smażone na smalcu. Gościły na stołach w towarzystwie mięs oraz były zagryzką do alkoholu. Z czasem smakołyk zaczęto podawać na słodko. Niektóre z pączków nadziewano orzeszkiem lub migdałem. Wierzono, że osoba, która trafi na ten dodatek, może spodziewać się szczęścia i dostatku. 

Skąd wiadomo, kiedy wypada tłusty czwartek?

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Zasada ustalania daty jest jednak niezmienna – święto wypada 52 dni przed Wielkanocą. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym roku dzień pączka przypada w czwartek 11 lutego.

Przepis na pączki 

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła lub margaryny 
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu, wódki lub rumu

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła
  • 1 – 1,5 litra oleju do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Zaczyn
  1. Roztopić masło lub margarynę.
  2. Ubijać żółtka, jajko i resztę cukru przez ok. 10 minut.
  1. Do dużej miski dodać resztę mąki, wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną. Podczas wyrabiania dodawać roztopione masło. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić (nie dodawać więcej mąki mimo lepiącego się ciasta.)
  1. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 40 – 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  2. Obficie posypać blat mąką. Ciasto  rozwałkować na grubość ok. 1  cm. Wykrawać z niego krążki
  1. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  1. Zlepione pączki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Smażyć partiami w dużym garnku na oleju rozgrzanym do ok. 175°C po ok. 2 minuty z każdej strony.
  1. Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
  2. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Autor: Izabela Szymańska

Posted in Artykuły, Przepisy kulinarne.