Jak wszyscy dobrze wiemy, od pewnego czasu w Polsce i na świecie istnieje zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia u nas wirusa zalecane jest, abyśmy pozostali w domach. Nie chodzimy do szkoły, zatem mamy sporo wolnego czasu, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich może być doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych.
Jeśli brakuje Wam już przepisów na pyszności, to świetnie trafiliście, gdyż mam idealny przepis na przepyszne kruche babeczki z jabłkami. Robi się je w ekspresowym tempie i, co najważniejsze, bez konieczności wizyty w sklepie, ponieważ wszystkie składniki na pewno macie już w domu 🙂
Przygotowanie:
Do miski dodajemy:
- ¾ szklanki cukru,
- 4 jajka,
- cukier waniliowy,
które ubijamy mikserem na gęstą pianę. Następnie powoli dolewamy:
- 200 g roztopionego, przestudzonego masła
- i mieszamy.
Odkładamy mikser i do tej samej miski przesiewamy:
- 480 g mąki,
- 10 g proszku do pieczenia.
Mieszamy łyżką aż do połączenia składników na jednolitą masę. Na koniec dodajemy:
- 2 jabłka (pokrojone w drobną kosteczkę),
- cynamon (według uznania).
Całość mieszamy łyżką. Na blasze rozkładamy foremki do babeczek (ok. 20 sztuk) i uzupełniamy je łyżką ciasta. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°. Babeczki pieczemy około 20 minut (powinny być delikatnie rumiane). Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Autor: Jessica Młocek
Korekta: Renata Łabędź