Słodka propozycja na tłusty czwartek

Tłusty czwartek – dzień, który dla wielu osób jest ulubionym świętem, gdyż tego dnia możemy objadać się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Z tej okazji mamy dla Was bardzo prosty przepis na oponki. Nie są one zrobione z ciasta drożdżowego, lecz z dodatkiem twarogu.

Składniki:

 

  • 500 g półtłustego twarogu (może być zmielony),
  • 3 szklanki mąki pszennej
    (jeśli ciasto dalej będzie się kleić, wystarczy dosypać trochę mąki),
  • jedno całe jajko i dwa żółtka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru
    waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, przesiewamy mąkę i zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i nie będzie się kleiło.

Następnie całość rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt oponki przy pomocy szklanki i kieliszka.

Oponki smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Całość posypujemy cukrem pudrem według uznania. Smacznego! 🙂

Autor przepisu: Jessica Młocek

Fotografie: Jan Olejarz

Korekta: Renata Łabędź

 

Posted in Artykuły, Przepisy kulinarne.

Dodaj komentarz