Tłusty czwartek – dzień, który dla wielu osób jest ulubionym świętem, gdyż tego dnia możemy objadać się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Z tej okazji mamy dla Was bardzo prosty przepis na oponki. Nie są one zrobione z ciasta drożdżowego, lecz z dodatkiem twarogu.
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu (może być zmielony),
- 3 szklanki mąki pszennej
(jeśli ciasto dalej będzie się kleić, wystarczy dosypać trochę mąki), - jedno całe jajko i dwa żółtka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru
waniliowego, - 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, przesiewamy mąkę i zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i nie będzie się kleiło.
Następnie całość rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt oponki przy pomocy szklanki i kieliszka.
Oponki smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Całość posypujemy cukrem pudrem według uznania. Smacznego! 🙂
Autor przepisu: Jessica Młocek
Fotografie: Jan Olejarz
Korekta: Renata Łabędź